Ki is a HR-s, HR tanácsadó?

Az elterjedt gondolatok, hogy a HR munkatárs csak adminisztráció, munkaügyi dokumentációt végez, tehát munkaügyes. Tény, hogy egy kis szegmense a HR-nek, de lássuk be ezen feladatok elvégzésével sem a munkavállaló nem fog fejlődni, motiválódni, sem a cég nem fog stratégiailag növekedni.

A munkavállalók a cégvezetés csatlósának gondolja a HR-s kollégát, még akár tartanak is tőle. Azért valljuk be, nem teljesen így működik, egy jól funkcionáló HR-s vagy HR terület az adott cégnél megtalálja az egyensúlyt a munkavállalók és a munkaadó között. Egy HR-s valóban a cégvezetés munkáját támogatja, a megfelelő munkavállalók megtalálásával, felvételével, fejlesztésével, stratégia állítással. Azonban a munkavállalóknak is képviseli az érdekeit. e mentén a HR részleget úgy is felfoghatjuk, mint egy közvetítőt a cégvezetés és az alkalmazottak között. Mindkét fél érdekeit szem előtt tartva igyekeznek megtalálni a kompromisszumot. Bizonyítható, hogy a motivált dolgozók a munkában is eredményesebben teljesítenek. A munkáltatóknak tehát kimutatható hasznot jelent, ha a beosztottjaik nem kötelező nyűgnek élik meg a munkába bejárást, hanem örömöt, perspektívát, önmegvalósítást találnak munkakörükben. A már meglévő értékek megőrzése sok szempontból elválaszthatatlan az újak megszerzésétől. HR-nek minősül tehát minden olyan tevékenység, ami abban segít, hogy emberek a cégednél akarjanak dolgozni és hosszú távon tudj velük együttműködni.

Mindebből egyértelműen következik, hogy a humánerőforrás-szakembereket ma már a cégek döntéshozási folyamataiból sem lehet kihagyni. A HR-esek bevonódnak a munkahely életébe, felmérik a közhangulatot, majd pedig részt vesznek az üzleti döntések, a szervezet működését érintő stratégiai feladatok kidolgozásában. Ők küzdenek a frontvonalban a kiszemelt szakemberekért és kulcsszerepük van abban, ahogy a modern cégek egyre „emberarcúbbá” válnak.

Ki is a HR tanácsadó?

A cégek életében, ahol van HR részleg, ott a teendők leszűkültek a toborzás és kiválasztási feladatokra, valamint a munkaügyi dokumentációra. Ahogy fentebb írtuk, ez csak egy része a humánrerőforrás-szakemberek tevékenységének. Ahol megmarad az alapvető személyzeti tevékenységnél, hosszú távon a növekedési fázisnál észlelhető ennek a hátránya. A HR tanácsadó a komplexebb, fejlesztési feladatoknál kapcsolódik be.

Amikor hiányoznak a HR megfelelően működő funkciói és a HR tanácsadás stratégiai szerepe, akkor a vállalatvezetők gyakran találják szembe magukat azzal a helyzettel, hogy nem megfelelő emberek dolgozna. Gyakran hosszú időbe telik, mire felismerik, hogy a vállalat kulcsfontosságú pozícióit olyan emberek töltik be, akik nem rendelkeznek előfeltételekkel, nem hajlandók tanulni és alkalmazkodni a szabályokhoz, sőt, akár kellemetlen légkörű emberek is, ami mind ahhoz vezethet, hogy a vállalat több erőfeszítéssel, kevesebb eredményt ér el.

Ilyen esetben érdemes egy külső cég, külső HR tanácsadó megbizatása. A kiszervezés, vagyis külsős tanácsadók jellemzően ugyanazokat a feladatokat látják el, mint a belsős kollégák, azzal a különbséggel, hogy egy szakértői csapat esetén a tudás sokkal szerteágazóbb, a működés pedig könnyebben skálázható úgy, hogy éppen mekkora HR kapacitásra van szükség. A HR tanácsadók specializálódva szervezetfejlesztésben, fejvadászatban, tréningek szervezésében, lebonyolításában, vezetőfejlesztésben és teljesítményértékelésben tudnak támogatást adni. Segít a tisztánlátásban, átvilágítja a teljes személyzetet, működést, majd megoldásokat javasol a megfelelő működés eléréséhez.

A HR szakma sokoldalú és változatos. A tanácsadók emberekkel dolgoznak, egyéneket/csapatokat fejlesztenek, mindez pedig a cég működésére is hatással van. Összességében a sikeres működést segítik elő. Ebben segítünk mi is!