Munkavállalók szorongása a válsághelyzetben

Előző blogunkban a cégek helyzetéről írtunk a jelenlegi válsághelyzetben, hogy hogyan is küzdenek a költségcsökkentéssel és a munkaerő megtartással. Azonban úgy gondoltuk fontos, hogy a munkavállalók szempontját is picit megnézzük.

A munkavállalók nagyrésze stresszforrásnak a megélhetésének bizonytalanságát fogalmazza meg. Ezért is hangsúlyozzuk minden partnerünknek, hogy a munkavállalóikra is fektessen hangsúlyt még ebben a helyzetben is, sőt talán sosem ennyire fontos, mint az ilyen helyzetekben. Alapvetően a munkahelyen kívül is érezhető bizonyos frusztráció az emberekben, mindenki feszültebb. Valljuk be, ez nem csak a mindennapokat, de a munkahelyi feladataink elvégzését is nehezíti. Nagyobb figyelmet kell kapnia a munkahelyi jóllétnek és a kollégák elégedettségének, hogy ezzel tudjunk némi nyomást levenni a vállukról.

Először is biztosítani szükséges, hogy a munkavállalók a helyzethez mérten biztonságban érezzék magunkat a munkáltatónál. Ha eddig egy cég nem tette meg, akkor most kiemelten figyelni kell, hogy az alkalmazottja megbecsülve érezze magát és fent kell tartani a motiváltságukat.

Bár a költségcsökkentés vagy költség optimalizáláson van a hangsúlyt, érdemes hosszú távon egy külső segítséget kérni, szervezetfejlesztő akár üzleti coach személyében. A szervezeti kultúra kialakítása és fenntartása ezen időszakban segítséget nyújthat, hogy mindenki megbecsültnek és jól érezze magát, hisz közös értékeket és érdekeket fogalmaz meg. Ezen tényezők mind hosszú távon mutatják hatásukat, de megéri!

A legtöbb cégvezető már figyel a nyílt kommunikációra, ebben mi is csak megerősítést tudunk adni. Az egyenes kommunikáció alapvetően mindig és minden helyzetben fontos, bármilyen területen, bármilyen munkahelyen. Most viszont kiemelten fontos, hogy ebben a komplex válsághelyzetben ne nyíltan és őszintén kommunikáljon a cég.

Számos cégnek nyújtottunk már külső segítséget ilyen helyzetben, eredményesen. A bizalom kialakítása fontos, pláne egy ilyen helyzetben, így most úgy gondoltuk, hogy ingyenes konzultáció keretében lehetőséget adunk, hogy egy külső szakember segítségével feltérképezd a céged lehetőségeit és egy kezdeti bizalmi kapcsolat kialakuljon, hogy meglásd szeretnél e velünk dolgozni!